Foredrag

FOREDRAG OG FORTÆLLING

Jeg har igennem godt 20 år holdt utallige foredrag rundt om i Danmark og hos flere af vores nordiske naboer. Der har været tale om folkelige og debatterende foredrag med humor og alvor, der tager udgangspunkt i vores liv og kriser med hinanden og litteraturen, kunsten og teologien.

Her på siden er der samlet et udvalg af de foredrag og fortællinger, der gennemtiden er blevet holdt. Der er tale om foredrag, der tager udgangspunkt i min egen slægt og historie, men også foredrag, der ser nærmere på nogle af de store folkekære danske forfattere som H.C. Andersen (1805-1875), Thøger Larsen (1875-1928) og Benny Andersen (1929-).


Der er også mulighed for, at vi sammen finder et emne, der kunne være relevant i forhold til jeres arrangement.

Tove Ditlevsen

Barndommens gade, Pigesind og mange flere. Flere generationer har stiftet bekendskab med Tove Ditlevsens (1918-1976) forfatterskab. I hendes barndom er fantasien hendes tilflugtsted, og senere udmønter det sig i hendes digtning. Brevkasseredaktør i Familie Journalen i mange år, hvor hendes svar blev læst med stor respekt. Hendes eget liv var tubulent og endte tragisk. Flere skilsmisser, et mangeårigt misbrug for under den lystige og slagfærdige overflade gemte der sig et angstfyldt og ulykkeligt menneske.

 

Foredraget går tæt på mennesket Tove Ditlevsen og sætter hendes liv i perspektiv til hendes forfatterskab. 


4 generationers kvindeliv

Med udgangspunkt i min egen slægts historie vil jeg fortælle historien om kvindeliv gennem de sidste 100 år. Det er historien om den unge russiske gymnastiklærerinde, der sammen med sin familie måtte flygte fra Den Russiske Revolution i 1918 og som senere blev dansk præstekone i Sønderjylland.

 

Det er historier om kvinder, som har foretaget store og afgørende rejser – fra en rejse med postvogn op over Kaukasus bjergkæden med spædbørn i 1890erne til en uges sejlads med en luksusliner tværs over Atlanten i 1960erne og en senere nonstop togrejse tværs over den canadiske prærie. Det er historien om skoleeleven, som oplevede 11.september 2001 i hjertet af Berlin med spontane freds demonstrationer af hundredtusindvis af mennesker.

 

Disse kvindeliv vil i deres brogede mangfoldighed blive sat ind i en historisk ramme: Hvordan var det at være kvinde dengang? Hvordan er det at være kvinde i dag? Selvstændighed, kvindefrigørelse uddannelse, arbejdsliv, ægteskab og børnefødsler er nogle af de temaer, der vil blive berørt i foredraget.


På hat med H.C., Thøger og Benny

H. C. Andersen (1805 – 1875), Thøger Larsen (1875 – 1928) og Benny Andersen (1929 - ).  Tre perler på en snor. Som det ses af årstallene, afløser den ene den anden.


Foredraget er en munter rejse med tre hatte:

  • den høje sorte hat, der repræsenterer H.C. A
  • en gamle ternede kasket, der repræsenterer Thøger Larsen
  • en blød, grå filthat for Benny Andersen

 

Fortælling om de tre digtere og oplæsning af deres værker (digte), bundet tematisk sammen omkring kærligheden, leg med sproget og hverdagshændelser.


Den, der ikke lever nu, gør det aldrig, hvad gør du?”

Foredraget med den lidt manende titel tager sit afsæt i litteraturen under synsvinklen: øjeblikkets tyngde. Vi møder en gammel kone med lårbensbrud, som elsker at sidde i regnen, en kvinde med rengøringsvanvid, som hader maj måned, fordi bestemte øjeblikke ikke kan glemmes, en rejsende norsk psykoterapeut, som tager temperaturen på vores tid og elskende, hvor øjeblikket aflæses i den elskedes blik.

Vi møder kendte og mindre kendte forfattere fra Inge Pedersen til Jan Kjærstad og romanpersoner, hvor øjeblikket fastfryses i uendeligheden.

Kristendommen har altid betonet øjeblikket. Jesu lignelser og Jesu møde med mennesker er båret af uigenkaldelighed og frisættelse. Det er et foredrag med tanker til eftertanke om evighed og flygtighed.


Livet er ingen strøgtur – damebrevkasser gennem 75 år

Med udgangspunkt i citater fra store toneangivende danske forfattere gennem det 20. årh. som f. eks. Johs. V. Jensen og søsteren Thit Jensen, Martin Andersen Nexø, Poul Ørum, Tove Ditlevsen og Karen Blixen tegnes et portræt af tiden og tidens problemstillinger.

 

De selv samme problemstillinger kommer til udtryk i de mange spørgsmål og svar til damebrevkasserne fra 1926 – 2000.

 

Brevkassespørgeren er ikke litterater, men almindelige mennesker med almindelige problemer, som naturligvis for dem synes store – ellers skrev de ikke.

Brevkassebesvarerne er mangfoldige: Agnes Henningsen, Edith Rode, Tove Ditlevsen, Lise Nørgaard, Suzanne Bjerrehus og Sanne Neergaard.


Mad og kærlighed – et tema i Anne Marie Løns forfatterskab 

I foredraget vil jeg komme ind på følgende romaner:

Willums veje, Fodretid, Café Danmark, Kærlighedens rum, Hvis barn m. fl.


Foredraget går et spadestik dybere ind i sammenhængen mellem mad og kærlighed set i nadverens perspektiv. Mange af Anne Marie Løns romanpersoner lever Jesu fordring fra nadverbordet ud i deres daglige liv med hinanden. ”Tag jer af hverandre, sådan opfylder i Kristi lov.” Flere af Jesu lignelser og underberetninger bærer mad og måltids motivet i sig, som en nøgle til at forstå Guds Rige og Jesu selvhengivende kærlighed skildret i Påskens begivenheder.


Om romanerne Drageløberen og Under en brændende sol

Romaner fra et krigshærget Afghanistan.

 

At læse god litteratur fra en anden kulturkreds er en god måde at få fat i et folks eller en nations sjæl. Emnet der er på programmet i litteraturkredsen ligger i spændingsfeltet mellem litteratur og religion.

Den afghansk fødte forfatter Khaled Hosseini, nu bosiddende i USA, har skrevet den nu filmatiserede bestseller, ”Drageløberen” og siden romanen ”Under en brændende sol”, som er en hyldest til Afghanistans kvinder, som i mange år har været de nok meste forfulgte og undertrykte på denne jord. Romanen er en hyldest til deres mod og vilje til at overleve selv de værste overgreb.

Med den vedvarende krig i Afghanistan har romanerne fornyet aktualitet.


Bibelhistorie for voksne 1

Fædre og sønner – set gennem mødrene (drama fortælling)

Ishmael – Isak

Jakob og Esau

Jesus


7 sønner – en for hver af ugens dage

 

  • Om had og forsoning brødrene imellem.
  • Om at slippe sine børn og om at foretrække en frem for den anden og hvilke konsekvenser det kan få.
  • Om sorgen over at miste 


En vandring ind i fortællingerne på en måde, så vi som nutidsmennesker kan spejle os selv og vore liv og nederlag i dem.


Bibelhistorie for voksne 2

Bibelske Kvindeskikkelser – i lyst og nød

Fortællingen handler om syv af bibelens kvindeskikkelser.

 

De er syv som de syv skabelsesdage: Eva, Sara og Hagar, Lea og Rakel, Batseba og Maria, Jesu mor.

Som perler på en snor. Nogle hører sammen to og to, som i et had – kærlighedsforhold. Andre står alene. Fælles for dem alle er, at de blev mødre. Nogle mistede deres børn, andre døde fra dem.

En drama fortælling på ca. 50 minutter, hvor jeg fortæller /er disse kvinder. Efterfulgt af en kort redegørelse for stykkets tilblivelse og inspiration.